Ulusal Türkçe Olimpiyatları


Ulusal Türkçe Olimpiyatları Hint Okyanusu'nda Türkçe Aşkıyla Tarihe Not Düşülüyor

uluslararası türkçe olimpiyatlarında Hint Okyanusu'nda Türkçe Aşkıyla Tarihe Not Düşülüyor

Madagaskar’ı birçoğumuz Holywood yapımı ünlü animasyon filmi “Madagascar” ile duymuşuzdur belki de. Peki Madagaskar denince aklımıza neler geliyor? Tropik bir ada, hayvanat bahçesinde görmeye alıştığımız türden hayvanlar, uzunca bir sahil… Peki birileri yaşar mı bu adada, yaşarsa bunlar kimlerdir? Ne yer ne içerler? Hangi dilde konuşur, neler dinler, neler söylerler? Art arda sıralanan bu soruları çoğaltmak mümkün.

Peki Madagaskar’a yolu bir şekilde düşen birisi, size, Madagaskarlı çocukların Türkçe konuştuğunu, hatta merhum Cem Karaca’ya ait şarkıları ustalıkla seslendirdiklerini söylese ne düşünürdünüz? Akla oldukça uzak görünen bu senaryo, Türkiye’ye ve Türkçeye gönül verenler sayesinde gerçek oluyor.


Madagaskar, Morgane, Cem Karaca

Frederik Morgane. 14 yaşında. Madagaskar doğumlu. Daha evvel evinden, anne ve babasından hiç ayrılmamış. Madagaskar Uluslararası Işık Koleji öğrencisi. Türkiyeli gönüllüler tarafından açılan okul bu sene dördüncü kez Türkçe Olimpiyatları’na katılıyor. Kolejdeki öğretmenler, bu seneki olimpiyatlara katılacak öğrencileri belirlemek için aday şarkı ve şiirler belirlemiş. Belirlenen süre içerisinde bu eserleri çalışması istenen öğrenciler, seçmelere heyecan içerisinde hazırlanmış. “Seçmeleri yaptık ama sonuç bizim için sürpriz vericiydi” diyor Madagaskar Uluslararası Işık Koleji Türkçe Öğretmeni Kasım Aksoy. Çünkü seçmelerde başarılı olarak finallere katılmaya hak kazanan öğrenci Frederik Morgane oluyor. “Sınavlarda olsun, derslerde olsun, Türkçeyi benimsediğini, öğrendiğini hiç belli etmedi bize” diye devam ediyor hocası. Başarısının arkasında neyin yattığını sordukları Morgane’den aldıkları cevap oldukça ilgi çekici. “Hocam, Cem Karaca’nın şarkısını çok beğendim ve o şarkıya inandım. O yüzden 5-6 aydır kimseye farkettirmeden Türkçe çalışıyorum.” diyor Morgane.

Zor Karar
Finallere katılmaya hak kazanmasının ardından Morgane, yatılı olarak okulda kalıp daha sıkı çalışması için okula davet edilir. Fakat bu noktada Morgane zor bir karar vermek zorundadır. Çünkü evinden ayrılmak Morgane için çok zordur. “Ama hocam” der, “Ben bugüne kadar evimden hiç ayrılmadım. Anne ve babamdan hiç ayrı kalmadım. Ayrıca benim evde beslediğim üç tane koyunum var. Ben evden ayrılırsam onlara kim bakar?” Fakat hocalarının kararı kesindir. Ya gelip olimpiyatlara sıkıca hazırlanacak ya da yerini başka bir arkadaşına bırakacaktır. Hocalarının kararını duyan Morgane, göz yaşlarına boğulur ve “Hayır” der, “Önüme en sevdiklerim de çıksa ben yine de bu yarışmaya katılacağım. N’olur benden vazgeçmeyin, ne gerekirse yapacağım.”

Ve böylece, Madagaskarlı Morgane, 7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nda Madagaskar’ı temsil etmeye hak kazanır ve evinden ilk kez ayrıldığı binlerce kilometrelik yolculuğuyla, dünyanın dört bir köşesinden binlerce insanın oluşturduğu yaşayan ve büyüyen efsanenin bir aktörü de o olur.

Bağlantılar

Comments :

0 yorum to “Ulusal Türkçe Olimpiyatları Hint Okyanusu'nda Türkçe Aşkıyla Tarihe Not Düşülüyor”

Yorum Gönder